The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. június 26., csütörtök

Blockbusters




Jövőből, háborúból és propagandagyártásból sosem elég. Májusban két elképesztően erős és zúzós film került a hazai mozikba – az X-Men: Az eljövendő múlt napjai, és a Holnap Határa. Nem véletlenül tekintjük az előbb említett alkotásokat az idei év várományosainak, hiszen jöttek, láttak és taroltak. Ráadásul még közös nevezőjük is van, mégpedig az időutazás. Mindkét film eljátszadozik a tér-idő hajlítás görbéjével, persze más-más módon. Ezen kár lenne vitatkozni, vagy összehasonlításba kezdeni, ezért teljesen egyértékűnek tekintem mind az X-Men, mind a Holnap Határát. De lássuk, miről is szólnak a filmek!

Vol. I. – X-Men: Az eljövendő múlt napjai


A legújabb széria darabot Bryan Singer jegyezte, akinek szerencséjére már akadt dolga a Marvel mutánsaival, így Az eljövendő múlt napjaival egyáltalán nem nyúlhatott mellé. Sőt mi több, a legújabb X film tuti befutó lett, legalább is, ami a Marvel mozikat illeti. Az utóbbi években már volt találkoztunk Origin – történetekkel, mint a Farkas, vagy Az Elsők, amikben egy-egy szereplő fiatalkori énjét ismerhettük meg – na jó azért Hugh Jackman karaktere nehezen tekinthető fiatalnak, vagy éppenséggel idősnek, de üsse kavics – azonban  olyan még nem fordult elő, hogy a 2000-es években készült trilógia és az Origin mozik szereplői egy filmben mutassák meg magukat. Ez egy olyan húzás volt Singer-től, amiért igencsak kijár a dicséret, mert elképesztő milyen zseniálisan kezelte a színészeket. Persze a történet szempontjából szükség is volt rá, mert mégis csak időutazásról van szó.



A történet szerint Logant azaz Farkast X Profék visszaküldik a ’70-es évekbe, hogy megakadályozza a Föld jövőbeli pusztulását, amihez nagyban hozzájárultak azok a szuper robotok, amiket egy kissebségi komplexusban szenvedő Tasker nevű fickó tervezett meg. A mutánsvadász gépek idővel azonban túlléptek feladatkörükön és minden létformát ellenségként kezeltek, ami él is mozog. A baki tehát a múltban keresendő, amit nem olyan könnyű helyrepofozni. Logannak szüksége van az Elsőkre, akik vagy nagyon lepukkantak, vagy a katasztrófa felé vezető úton tapossák az aszfaltot. Ebből kiindulva sejthetjük, hogy nem olyan egyszerű feladat. A sikerhez először is meg kell találni Magnetót és Mystique-et, azután alaposan beszélni kéne a fejükkel, hogy gyertek velünk változtassuk meg a jövőt. Még ez sem lenne TALÁN olyan nagy akadály, de ismerjük a két jómadarat, nem fogják olyan könnyen adni magukat. Ahogy egyre jobban kibontakoznak a konfliktusok, annál nehezebb feladatuk lesz a hősöknek, hogy megváltoztassák a megváltoztathatatlant. Kérdés, hogy sikerül-e, és, ha igen, milyen áron? Arra készüljünk fel lelkiekben, hogy sok általunk szeretett karakter kerül a süllyesztőbe, ami szintén egy ügyes Royal Flush a rendezőtől. A csattanó pedig megéri a pénzét. Le a kalappal Singer Úr, nyomás és nézd meg, ha még nem láttad.

Vol. II. – Holnap Határa


Láttátok a Forráskódot és az Alysiumot? Ha igen akkor tudjátok, hogy honnan kölcsönözték a filmes kellékeket. Viszont azt is elárulom, hogy a Holnap Határa sokkal nagyobbat üt, mint az imént említett két film. Az X-Men után ez a második legnagyobb blockbuster, ami akcióban és látványban is elnyerte az aranyérmet. Mind ezt úgy, hogy nem butították le a szereplőket és a dialógusokat. Csillagos hatos Doug Liman-nak, és persze a stábnak is. Dion Beebe operatőr, és James Herbert vágó munkálatai egy pazar mozi élménnyé varázsolta a filmet. Feltételezem megszenvedtek vele, mert Tom Cruise alteregója többször is elhalálozik a történetben, így különösen ügyelni kellett rá, hogy ne lássuk ugyanazt a képsorozatot, ami öt perccel korábban már beterítette a képernyőt.


A történet szerint Bill Caige propagandát készít a hadsereg számára, amiben azt a harci öltözetet szponzorálja, amivel az ember képes felvenni a harcot, az űrből érkezett idegenekkel szemben. Caige Londonba repül a katonai vezetéshez, ahol váratlanul közlik vele, hogy következő nap ő is a partraszálló katonák soraiban lesz. Mivel a propaganda gyárosnak semmilyen háborús tapasztalata sincs, így próbál kibújni a felelősség alól és szembeszegül a parancsnak, aminek folytán dezertőrré válik és csak azért is harcköteles újoncot csinálnak belőle. Kellő tapasztalat nélkül vág bele az ütközetbe, és senki sem hajlandó segíteni neki. A helyzet súlyossága ott mutatkozik meg, hogy képtelen kibiztosítani a szuperruha fegyverarzenálját, így előreborítékolható a hősi áldozata. Azonban mielőtt végleg távozna az élők sorából érintkezik az idegenek vérével és újra a katonai bázison találja magát, ahova elkábítva vitték parancsmegtagadása után. Bill nem érti mi történt, de amikor elhangoznak a már ismerős mondatok rádöbben, hogy itt bizony semmi sincs rendben. Újra és újra a harcmezőn találja magát, ahol minden egyes alkalommal meghal, majd, mint egy rossz checkpoint rendszer visszatér az angliai bázisra a csata előestéjére. Amikor elmeséli mi fog történni senki nem hisz neki. Bizonyíték van bőven, de ki hisz majd egy dezertőrnek? Több tucat próbálkozás után találkozik Rita Vrataskival (Emily Blunt) a fémruhába öltözött amazonnal, aki furcsamód hisz Caige szavában – később kiderül, neki is volt hasonló élménye. Ketten némiképp több eséllyel és napról-napra való kiképzéssel javulnak az esélyek, és közelebb kerülnek a háború pozitív lezárásához. Persze mindig érhetnek váratlan dolgok…


Kőkemény akciófilmet kaptunk, amit az X-Menhez hasonlóan látni kell. Azoknak "kötelező olvasmány", akik még nem szakítottak időt rá, de aki már látta, annak  is tud újat mutatni másodszorra is. Biztos, hogy örök emlék lesz belőle! 

Jelenet fotók: InterCom

Nincsenek megjegyzések: