The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. július 17., csütörtök

A fenyegetés neve: Hidra




Ha egy beszélgetés során a sci-fi kerül szóba, sokak gondolatában bizonyára a Star Trek vagy a Csillagok háborúja jelenik meg először. Bár a Warhammer 40.000 világa legalább olyan „antik”, mint az előbb felsorolt két példa, hazánkban talán kevéssé ismerik (teszem hozzá, méltatlanul). Pedig a távoli jövő univerzumába bármikor bepillantást nyerhetünk: ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint fellapozni egy-egy kötetet a témával kapcsolatban. Ian Watson Inkvizítor című munkája igazi klasszikusnak számít az úgynevezett cybergót műfajban.

Mintegy negyven évezredre a jelentől az emberiség birodalma galaxisokra terjed ki. Az elképesztő méreteket öltött egység védelmezője az Istencsászár, aki immár tízezer éve uralkodik trónprotézisébe zárba. Ám az Istencsászár hatalmas országát nem csak külső veszély fenyegeti: belső férgek éppúgy rágják, amelyek talán még nagyobb problémát jelentenek, mint bármely idegen faj támadásai. A Birodalmi Gárda és az emberfeletti szuperharcosok, az űrgárdisták mellett az Inkvizíció igyekszik kiirtani az eretnekség mindennemű formáját. Az Inkvizíció egy titkos rendjének, az Ordo Malleus-nak tagja főhősünk is: Jaq Draco.

Az inkvizítor különleges megbízatást kap a Pörölyrend nagymesterétől: a Sztálindrómra kell utaznia, hogy kivizsgálja a génorzó-lázadás körülményeit. Ha a génorzók megjelennek az egyik világon, könnyen lehet, hogy nemsokára egy idegen faj, a tirannidák pusztításának áldozata lesz. Vajon érheti-e nagyobb fenyegetés Sztálindróm bolyvárosait? Jaq Draco a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a lehetséges invázió csak a kisebb gondot jelenti.

Amikor az Ordo Malleus inkvizítora a trópusi erdőkkel tarkított planétára tette a lábát, még csak nem is sejtette, hogy titokban egy olyan összeesküvés van kibontakozóban, amely alapjaiban döntheti meg az egyébként is igen sebezhetővé vált Birodalmat. Mi lehet olyan szörnyű, ami miatt Jaq egészen az ős gonosz forrásáig, a Terror Szemébe kénytelen utazni –egyenesen a Káosz-istenek otthonába? Ami magát a Birodalom örökké éber védelmezőjét, a hatalmas Istencsászárt is veszélybe sodorhatja?

Ám Jaq nincs egyedül: útitársai közé tartozik Zhord, a zömik-gépész, Vitalij Gugol, a navigátor, valamint az inkvizítor személyes testőre, a fegyverek nélkül is halált osztó orgyilkos, Ey’Lindi. De vajon megbízhat-e Jaq társaiban? Megbízhatnak-e egymásban egy olyan világban, ahol (mint később kiderül) senki és semmi nem az, aminek látszik?

Ian Watson trilógiájának első kötete üde színfolt a Warhammer 40.000 komor, békétől mentes világában: a fordulatokkal teli cselekmény és a szerző személyes stílusa gondoskodik arról, hogy az Inkvizítor lebilincselő olvasmány legyen – és ne csak a sci-fi szerelmesei számára. Watson nagy sikerét bizonyítja az is, hogy könyve Magyarországon is megélt több kiadást. A Szukits Kiadó gondozásában megjelent példányok 2011-ben kerültek a webáruházakba és a könyvesboltok polcaira.


Írta: Fejes Valentin

(Könyvborító és link: Szukits Könyvkiadó)

Nincsenek megjegyzések: