The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. március 21., péntek

Forró nyomon



 Carl Morck nyomozót, parancsszegés miatt lefokozzák, és a lezárt ügyekkel foglalkozó Q ügyosztályra küldik. Feladata mindössze csak a papírmunkára terjed ki, de a nyomozó sokévi terepszolgálati rutinja mást diktál. Aktatologatás közben rátalál egy mappára, amiben különös, oda nem illő dolgok keltik fel a figyelmét. A detektív véna nem hazudtolja meg magát és Morck, társával Assaddal együtt, rögtön nyomozásba is kezd. A két férfi, arra a furcsa titokra keresi a választ, hogy egy nyomtalanul eltűnt lány esetét a rendőrség, miért öngyilkossággal zárta le.


 Jussi Adler-Olsen kortárs dán író Nyomtalanul című regényéből nemrégiben filmadaptáció készült. A főszerepekben Nikolaj Lie Kaas (Carl Morck), Fares Fares (Assad) és Sonja Richter látható. Talán nem véletlen, hogy a film, megjelenését követően, Dánia legnézettebb alkotásai közé került.

Story time…

 
 Carl Morck nyomozó egy zsémbes, kizárólag a munkájának élő figura. A hétköznapi megjelenésének legfőbb védjegye a pókerarc. Sűrűn előfordul, hogy munkája során áthágja a szabályokat, ezzel visszafordíthatatlan következményeket okozva. Ahogyan azt már jó pár krimiben tapasztalhattuk, egyik pillanatról a másikra kisiklik a főhős karrierje, a sorozatos rossz döntései miatt. Ugyan ez történik Mock-kal is. Egy rosszul kivitelezett akció közben a nyomozó egyik társa meghal, a másik pedig mozgáskorlátozottá válik, míg a főszereplő apróbb „karcolásokkal” megússza. Idáig a szokásos krimi, thriller sablont kapjuk, ám a történet csak ezután kezd el kibontakozni.
Az eset után, Morcot eltávolítják felelősség teljes posztjáról, és a „halott” ügyekkel foglalkozó Q ügyosztályra küldik. Rövid kutatómunka után eltérést talál,( Meretes)egy  középkorú nő aktájában, akinek nyomtalan eltűnését évekkel korábban öngyilkosságként könyvelték el. Társával megpróbálnak az ügy mélyére ásni, ám még ők sem sejtik, hogy egy őrült méhkasba nyúltak. Tudtukon kívül kell versenyt futniuk az idővel, és félbe szakítani egy igazi rémálmot.


A film rendezője szembetűnően jó munkát végzett. A hangulat tökéletesen átjön a képernyőn keresztül és a történet egy pillanatra sem hagyja lankadni a figyelmet. A hangok és a zenék tökéletes összhangban vannak a látottakkal, ezért könnyen azonosulhatunk a filmmel, és a visszatérő motívumok és jelentésük pedig művészi fogódzóként ölelik át az alkotást. Ez egy fordulatokban bővelkedő, elgondolkodtató történet. Néhol  sokat elvesz, majd vissza is ad…


Írta: Szigeti Dávid

Filmforgalmazó: Vertigo Média 

Nincsenek megjegyzések: