The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. március 19., szerda

Amerikai Bukás




Elég erős túlzásnak érzem ezt a 10 Oscar jelölést, ahogy a filmet is egy hajlakk-felhőbe bugyolált szenvtelenségnek tartom. Már a cím is egy hatásvadász mozit ígért nekünk, de a két órás film végére se derül ki, mi is az botrány, ami megrengeti Amerikát.

 
A történet szerint az FBI „felbérli” a pitiáner csaló Irving Rosenfeldet (Christian Bale) és szeretőjét, Sydney Prosser-t (Amy Adams), hogy segítsenek lebuktatni egy korrupt és egyben végletekig naiv politikust, Carmine Polito-t (Jeremy Renner). Ahogy egyre jobban kibontakozik a történet, az FBI által megbízott ügynök, Richie DiMaso (Bradley Cooper) beleszeret Sydney-be. És itt álljunk meg egy pillanatra! Elhiszem, hogy szerelmi szál is kellett a történetbe, de az amúgy sem eget rengető színészi tehetséggel megáldott Amy Adams, csak egyetlen pluszt ad az eseményekhez: a dekoltázsát és a hibátlan alsó végtagjait. Sydney jelleméből ennél többet is ki lehetett volna hozni, így azonban csak egy sablon karaktert ismerhetünk meg. Aztán ott van a végletekig elmaszkírozott Christian Bale, aki egy egyszerű, üres alakot játszik, hiába társítottak hozzá egy kifejlett intelligenciával rendelkező karaktert.



Azonban a sablon karakterek mellett is található pozitív csalódás, ez pedig Jennifer Lawrence teljesítménye. Jó látni, hogy végre megpróbál kilépni az Éhezők viadala tüzes imázsából és más szerepben is szerencsét próbál. De még így sem mondható tökéletesnek a végtermék, hiába dolgoztak rajta. Pedig a film igaz történet alapján készült, és hűen követi az eredeti eseményeket, azonban a nagyszerű és tényleges tehetséggel megáldott színészek sem tudták megmenteni a produkciót a csúfos bukásától. Az elnagyolt jelentek és szélsőséges jellemek inkább illenének egy Tarantino filmbe, mint O. Russel kamerájának lencséjére.

  

A film végi csavar is csak egy pillanatra rázhat fel minket a csillogó-villogó álomvilágból, mert nem képes átadni nekünk azt, amit a forgatókönyvíró és a rendező szeretett volna. Így tehát az Amerikai Botrány tipikusan egy olyan filmé avanzsálódott, amit csak egyszer vagyunk hajlandóak végigülni, hiába a sokat említett tehetséges színészek listája. De legalább a stáb jót szórakozott a forgatás közben...  



Írta: Fodor Eszter

Képek: InterCom

Nincsenek megjegyzések: