The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. március 18., kedd

Csokoládé túra




 Mindenki szereti a csokoládét, még a fanyalgók is. Lehet édes tej-, vagy keserű étcsokoládé, valamilyen formában mindenki kóstolta már. Viszont kevesen képesek belőni a megfelelő mértéket. Pedig amellett, hogy egy kiváló délutáni nassolnivaló, nagyon sok jótékony hatását is felfedeztük már. Ilyen például az étcsokoládé kalóriaégető hatása, ami tökéletes megoldás a fogyókúrázni vágyóknak és akármilyen hihetetlen, de még a fogaknak is jót tesz.


 A boltokban sokféle formában-ízesítésben kínálják magunkat a csokoládék (a rózsaborsostól a madármagosig), de kevesen tudjuk, hogy valójában hogyan is nyeri el a végleges formáját a kedvenc táblás édességünk. És itt nem a nagy márkanevekre gondolok, sokkal inkább a kézműves csokoládégyártás gyöngyszemeire. Szerencsére Budapesten, a XIV. kerületi Bekecs utcában van egy hely, ahol betekintést nyerhetünk a munkafolyamat egyes fázisiba akár úgy, hogy mi készítjük el az édességünket.


 Ez a kulináris központ a Csokoládé Múzeum, ahol nemcsak a magánygyűjtemény varázsolja el az embert, hanem az ízlelőbimbók is komoly feladatot kapnak. A kulturális intézmény igazgatója Farkas Elemér, már évtizedek óta foglalkozik a legkedveltebb finomság elkészítésével, így hozzáértése garantált élményt biztosít a látogatók számára. Elemér azon kívül, hogy a múzeumot igazgatja, a Mozart Souvenir és a Rákóczi Delikát termékeit is magáénak tudhatja. Őszinte rajongója a csokinak és szívesen megosztja velünk a tapasztalatait is, ha vendégként megjelenünk a Múzeum várótermében. Nagy vonalakban bemutatjuk nektek, milyen egy csokoládé túra, a múzeum falai között. Jó szórakozást!


 A Csokoládé Múzeumhoz érkezve két lehetőség közül választhatunk, ezek a Praliné- és Fejedelmi túra elnevezésre hallgatnak. A két „kirándulás” között csupán annyi a különbség, hogy az utóbbi végén egy „vacsora” is vár minket, ellentétben az első túrával, amely az alap csokoládé túrát tartalmazza. De hogy néz ki az „általános” tárlatvezetés? Mivel csak az előre egyeztetett csoportok indulhatnak el a palota felderítésére, így mindenki a váróteremben gyűlik össze, a csokoládé szökőkút mellett. Egy rövid szabályismertetés és a ház történelmi bemutatása után, máris választhatunk csoki, illetve marcipánmártogatás között. Mivel általában családok érkeznek, így a legjobb megoldás, ha ezt is azt is megkóstoljuk.
 Az előtérből továbbhaladva, a Rákóczi Lovagterembe léphetünk, ahol egy hatalmas terített asztal, gyönyörű festmények és egy különleges csokoládéval bevont aszúszem várja, hogy továbbhallgassuk a történetet, amit a túravezetőnk a felfedezés elején elkezdett. Eközben mindenki körbejárhatja a szoba legdíszesebb elemét és megcsodálhatja a terítéket, de ne feledjük; később csak a Fejedelmi túrán résztvevők ülhetnek le a székekbe.


 
 A következő „folyosó”, a Rákóczi Pince lépcsőjéhez vezet, azonban még mielőtt lemennénk, hallgassuk meg az üvegvitrinekbe zárt régi csokoládédobozok meséjét. Ezek a tárolók a múlt csokoládéiparának egyes darabjai, amik büszkén öltik magukra a korabeli divatot. Ha végignéztük a felbecsülhetetlen tárgyakat, óvatosan learaszolhatunk az alagsorba, ahol a felnőttek pálinkákat kóstolhatnak, a gyerekek pedig egy másfajta meglepetésben részesülhetnek.



 Ezután végre előtérbe kerülhet a saját kreativitásunk. Ahogy visszatérünk a pincéből, elkészíthetjük saját  ízesítésű csokoládétálunkat, amit chilivel, kókusszal, drazséval valamint számtalan más ízzel is megszórhatunk. Egyedi élmény, ahogyan a folyékony kuriózum percek alatt megszilárdul és elnyeri végleges formáját. Amíg azonban erre várunk, addig egy csésze forrócsokival karöltve megtekintünk egy filmet. A vetítés közben/végén újabb kóstolót kapunk, és bátran feltehetjük a kérdéseinket. A program végezetével az „első” Stühmer Csokoládéboltba is beszabadulhatunk...




További információért kattints ide!

Nincsenek megjegyzések: