The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. február 24., hétfő

Előzetesben a birodalom hajnala



Ülj le fiam egyes. Mondanák történelem órán, ha a thermopülai-csatáról beszélnék, úgy, hogy a 300 című film látványvilágát próbálnám meg bemutatni. Kétség sem fér hozzá, hogy nem a hitelességéről volt híres a 2007-ben bemutatott mozi. Már csak azért sem, mert Frank Miller azonos című képregényéből került a nagy vászonra.

Azért valljuk be, annyira mégsem rugaszkodott el a valóságtól, pedig telítve volt művészi szabadsággal. Most márciusban pedig a nagy sikerre való tekintettel megkapjuk a folytatást is: A birodalom hajnala címmel, amit szintén Miller bácsinak köszönhetünk.
Pusztán az előzetesek szolgáltak nekem alapul, amiből nem sokra futja, egy teljes értékű bemutatóra, de megéri említést tenni róla. Anno nekem nagyon tetszett a 300, és (előre) kimerem mondani, hogy a folytatása is. Miért? Pont a fent említett ok miatt. Látványában nem feltétlenül akart és akar hiteles lenni. Ez az, amiatt rajongok érte. Csak rá kell néznünk egy képkockára, és máris életre kell az egész. Zöld háttér ide, vagy oda, nagyon jól áll a filmnek ez a fajta eredetiség. És amennyire belekukkanthattam, a birodalom hajnalánál sincs másképp. 

Gigantikus hajóhadak szállnak szembe egymással a tengeren, párhuzamosan a történelmi csatával, amit az előzményekben már láthattunk. Ahogy kavarog és hánykolódik a víz a fatákolmányok alatt… már érzem is, hogy az IMAX technológiának köszönhetően az arcomba csap a jéghideg zuhatag. Természetesen ez csak egy kiragadott darabka a vizuális rengetegből. De miről és kiről, fog szólni a második rész? Aki figyelt történelem órán az tudja, de azért elmondom. A miről kérdésre a válasz, az artemiszioni-csata, a kiről vagy inkább kikről a válasz Themisztoklész, Artemisia és Xerxész. Ezek a görög és perzsa nevek… A történet kezdetén kicsit jobban megismerjük majd a perzsa birodalom urát. Megtudjuk ki is ő, és hogyan vált példaképpé, valamint miért nem tudott dűlőre jutni a görögökkel. Azután szinte rögtön belecsöppenünk a párhuzamos cselekmények erdejébe. Az artemiszioni-csata, ugyan is egyidejűleg zajlott Leónidasz hősi küzdelmével a szárazföldön. Itt is hatalmas létszámfölényben voltak a perzsák, de ahogy a 300-ban láthattuk, ez nem jelent garanciát automatikusan a győzelemre. Ennek ellenére Athénból csak por és hamu maradt, de mégsem olyan gyorsan, mint ahogy az Xerxész eltervezte. 

A filmet Noam Murro rendezi, aki ez esetben Zack Snydert (Acélember) helyettesítette, ugyan is pont a zárójeles film miatt nem ülhetett a direktori székbe. Még is ő maradt a húzónév, csak ezúttal a produceri titulust tudhatta a magáénak. A fenséges Xerxészt továbbra is Rodrigo Santoro testesíthette meg, továbbá Eva Green (Artemisia) és Sullivan Stapleton (Themisztoklész) is létfontosságú karaktereket keltenek életre. Az első részből jóllehet Lena Headey is belibben egy röpke pillanatra (hiszen fontos az átfedés).    

Nincsenek megjegyzések: