The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. június 17., kedd

Wagner újratöltve



 


Vannak emberek, akik természetükből adódóan kiemelkednek a többiek közül. Nem feltétlenül tehetségükkel, karakán jellemükkel vagy szónoki képességükkel, azonban Richard Wagnernek mindebből bőven kijutott. Bár zenei munkássága kétséget kizáróan meghatározó szerepet tölt be az opera nagykönyvében, filozófiája és gondolkodásmódja mind a múltban, mind a jelenben megosztotta a közönséget.
Joggal hihetnénk, hogy egy poros, csontig lekoptatott téma nem okozhat semmi izgalmat még a zeneirodalomban jártasaknak sem. Wagner több mint kétszáz éves „szelleme” azonban újra és újra a felszínre tör, korokat és az azokon átívelő eszméket tesz magáévá. Egyrészt karaktereinek jelleme szinte minden művében szélsőséges skálán mozognak, és épp olyan erősek és meghatározóak, mint maga Wagner. Másrészt a művész többször hangoztatta, miszerint nem a műnek kell szolgálnia a közönséget, hanem a publikumnak kell alkalmazkodnia a színpadhoz. Rejtelmekkel teli egyénisége sokak fantáziáját megmozgatja, míg másokat eltaszít magától, így ha róla beszélünk, nem lehet minden csak fekete vagy fehér.

Ezt a szakadékot szándékozik feloszlatni Michael Tanner író és zenekritikus, a Corpus Christi College professzora. Igaz, Wagnerről több feljegyzés is született az évek folyamán, azonban Tanner könyvében több gondolati szálon indul meg a maestro életének és eszméinek elemzése. Legfőbb célja, hogy eloszlassa, vagy legalábbis puhítsa a Wagner antiszemitizmusához és a Harmadik Birodalomhoz kötött megbélyegzést, kérdőjeleket. Nem megvédi a művészt, nem terel minket egy megrendíthetetlen dogma irányába, hanem tényekkel és nyitott kérdésekkel veszi rá az olvasót, hogy a problémakört több oldalról közelítse meg. Történelmi átfedésekkel hozza közelebb a zeneszerzőt hozzánk, így a sorok még azok számára is egyértelműen átláthatók, akik esetleg nem mozognak otthonosan a német zeneszerzők világában.

A könyvet az Európa Kiadó gondozásában június 20-án, pénteken mutatják be a nagyérdeműnek, a híres Tannhäuser első szünetében (17 óra körül), a Művészetek Palotájában. A bemutatón Győri László újságíró fog beszélgetni Magyarósi Gizellával, a könyv szerkesztőjével, valamint Fischer Ádám karmesterrel, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjével.

Olvass bele!

Illusztráció és link, az Európa Könyvkiadó tulajdona!

Nincsenek megjegyzések: