The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. június 3., kedd

Gyümölcsös cobbler



Hobbi szakácsként, szeretem kipróbálni az új dolgokat. Számomra a sütés-főzés egyenlő a kreativitással, mert nemegyszer tapasztaltam, hogy bizony nincs elegendő alapanyag az éléskamrában, és ezért rögtönöznöm kell. Ez természetesen nem vonatkozik a Cobblerre ugyanis, ha hozzálátok, akkor bizony egy kis kirándulást kell tennem a piacra. 

Miből áll a cobbler...

Az igazi cobbler titka a friss és lédús gyümölcsökben rejlik, egy leheletnyi keményítővel meghintve.  Az utóbbit azért tanácsos adagolni, mert a gyümölcsök könnyedén levet eresztenek sütés közben, de ha meghintjük kukoricaliszttel, a szaft sűrű és ízletes lesz. Bármilyen kertben termett édességből csinálhatod. Akár eperből, akár barackból, teljesen mindegy, mert a te találékonyságodon van a  hangsúly. Ha bevállalós vagy, még egyedibbé teheted egy kis is fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel.

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

Tésztához:

15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg kristálycukor – ebből 2 evőkanál a tetejére
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj, vagy margarin
2 db tojás
1,5 dl tejszín

Töltelékhez:

50 dkg gyümölcs
1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
2-3 evőkanál ragacsos barna cukor (ha a gyümölcs nem elég édes)

fűszerek ízlés szerint

Meggyes cobbler

Elkészítés:

A lisztet keverd el a sütőporral és a vajjal, majd a tojást a cukorral és a tejszínnel. Ezután óvatosan vegyítsd össze őket.

A gyümölcsöket forgasd bele a cukorral és a keményítővel (vigyázz, ne nyomd szét a gyümölcsöket, sütés közben úgy is levet eresztenek) és tedd bele egy előre kivajazott tepsibe. Innen már csak annyi van hátra, hogy a kikevert tésztát rákanalazd a gyümölcsbetétre és berakd a 180 fokos sütőbe. 35-40 perc múlva kész is és falatozhatsz. 

Epres cobbler


Tipp: Ha igazán finomat szeretnél tálalni, érdemes pár órával előbb elkészítened a gyümölcsbetétet. Ha könnyű tésztát szeretnél, válaszd szét a tojásokat, és verd fel a fehérjét egészen addig, amíg kemény habot nem kapsz. Ezután lazíthatod a tésztát!

Jó étvágyat!

Illusztrációk: Google, Mindmegette, Csodaország blog

Nincsenek megjegyzések: