Hobbi szakácsként, szeretem kipróbálni
az új dolgokat. Számomra a sütés-főzés egyenlő a kreativitással, mert
nemegyszer tapasztaltam, hogy bizony nincs elegendő alapanyag az éléskamrában, és ezért rögtönöznöm kell. Ez természetesen nem vonatkozik a Cobblerre ugyanis, ha
hozzálátok, akkor bizony egy kis kirándulást kell tennem a piacra.
Miből áll a cobbler...
Az igazi cobbler titka a friss és lédús gyümölcsökben rejlik,
egy leheletnyi keményítővel meghintve. Az
utóbbit azért tanácsos adagolni, mert a gyümölcsök könnyedén levet eresztenek
sütés közben, de ha meghintjük kukoricaliszttel, a szaft sűrű és ízletes lesz.
Bármilyen kertben termett édességből csinálhatod. Akár eperből, akár barackból,
teljesen mindegy, mert a te találékonyságodon van a hangsúly. Ha bevállalós vagy, még
egyedibbé teheted egy kis is fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel.
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg kristálycukor – ebből 2 evőkanál a tetejére
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj, vagy margarin
2 db tojás
1,5 dl tejszín
Töltelékhez:
50 dkg gyümölcs
1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
2-3 evőkanál ragacsos barna cukor (ha a gyümölcs nem elég
édes)
fűszerek ízlés szerint
Meggyes cobbler |
Elkészítés:
A lisztet keverd el a sütőporral és a vajjal, majd a tojást a
cukorral és a tejszínnel. Ezután óvatosan vegyítsd össze őket.
A gyümölcsöket forgasd bele a cukorral és a keményítővel
(vigyázz, ne nyomd szét a gyümölcsöket, sütés közben úgy is levet eresztenek)
és tedd bele egy előre kivajazott tepsibe. Innen már csak annyi van hátra,
hogy a kikevert tésztát rákanalazd a gyümölcsbetétre és berakd a 180 fokos
sütőbe. 35-40 perc múlva kész is és falatozhatsz.
Epres cobbler |
Tipp: Ha igazán finomat szeretnél tálalni, érdemes pár órával előbb
elkészítened a gyümölcsbetétet. Ha könnyű tésztát szeretnél, válaszd
szét a tojásokat, és verd fel a fehérjét egészen addig, amíg kemény habot nem
kapsz. Ezután lazíthatod a tésztát!
Jó étvágyat!
Illusztrációk: Google, Mindmegette, Csodaország blog
Illusztrációk: Google, Mindmegette, Csodaország blog
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése