The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. február 28., péntek

Majdnem Casanova



Kellemes, lágy zene szól egy régi gramofonból. Egy szecessziós spanyolfal mögül szelíden száll a vízipipafüst, és egy lankadatlan lendülettel teli fiatalember a zongoránál ül, és elmélkedik. A néző éppen a bécsi XIX. században jár.

A 2014. tavasznyitó darabját, az Anatol és a nőket (Arthur Schnitzler) március 2-án mutatja be nagyközönség előtt a Radnóti Színház. A klasszikus bécsi darabot Bálint András rendezte a színház igazgatója. A főszerepben Pál András játékát élvezhetjük, aki mellett olyan kiváló színészek is szerepet kapnak a századfordulós életstílusban, mint például: Schneider Zoltán, Kováts Adél, és a rég nyugdíjba vonult Keres Emil. 
Emil bácsi a színház volt igazgatója (1973-1985) a lehető legnagyobb hozzáértéssel alakította Franz, az inas szerepét. 

Anatolról, röviden:
Anatol egy aranyifjú, akinek kedvenc időtöltése a női szívek behálózása, de csak addig, amíg egy újabb kaland ígérete továbblépésre nem készteti.  Legjobb barátja, és egyben legfőbb bizalmasa Max, aki végig kíséri tékozló életének minden „ismerős” mozzanatát. Max, jó szándékú terelgetései azonban rendszerint falba ütköznek.  Amikor egy hölgy társaságában mozog, Anatol bátor, önbizalommal teli örök hódító látszatát kelti. Ám amikor egyedül marad, sokszor mélyen magába zuhan. Kishitűsége miatt, mosolyok, és könnyek közt vergődik. Így szeret ő, aki valójában az emlékeibe, és a művészetbe szerelmes. Szüntelen keresgélő, örök szereplő.

A darab aktualitása az emberi érzelmek és gondolatok változatlanságában rejlik. Az idő előrehaladtával alig változtak a lényegi tényezők. A kispolgári, „külvárosi” életforma összeegyeztethetetlen a nagypolgári miliővel. A féltékenység, és a bosszúvágy sokak mozgatórugója, a naivitást pedig mindig kihasználják majd az abban érdekeltek. 

Amellett, hogy az életre keltett főszereplő drámai hánykolódását szemléljük, megannyi kacagtató pillanatban is részünk lesz. 



Nincsenek megjegyzések: