The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. február 20., csütörtök

Halál a művészetben - Zdzislaw Beksinski



 Zdzislaw Beksinski lengyel festő, fotóművész és szobrász, 2005-ben, hetvenöt éves korában gyilkosság áldozata lett. Élete mindig is a tragédiák jegyében telt, így ez meghatározó témája lett művészetének is. A második világháborút megélt akkor még fiatalember, Sanokban született Dél-Lengyelországban, ahonnan 1955-ben Krakkóba költözött. Építészetet tanult, de igazán soha nem szerette a szakmáját. Igénye a művészetekre, azonban megmaradt. Festészete, maradandó nyomot hagyott a világban. Aki megtekinti képeit, egy szenvedéssel teli ember tükörképét láthatja. Munkásságának mondanivalóját leginkább az absztrakt és a szürrealizmus fejezi ki. Főként, olajfestéket használt, és minden esetben az általa készített fatáblákra festett. Képei 1972-ben Budapestre is eljutottak egy gyűjteményes kiállítás keretében. Élete során, munkái eljutottak Kölnbe, Firenzébe és Párizsba is. Ahhoz, hogy átérezzük Zdzislaw Beksinski tragédiáját, elég megpillantanunk, az alábbi képeket. A halál ilyen formában való megelevenítése a "festővásznon", elgondolkodásra készteti az embert. Tárjuk hát fel a Bizarr Birodalom legnagyobb képviselőjének munkáit.  





 




  
„Hogy a festés kényszere meddig s miféle utakon hajt, miként minden egyéb késztetés esetében, megválaszolhatatlan. Ha éhes vagy, eszel – mert éhes vagy, és nem azért, mert a táplálék hiánya káros lehet az egészségedre. Éppen így van ez a festéssel is. Minden nemű értelmezési kísérlet szószaporításhoz vezetne, az indoklásnak pedig nincs fölötte hatalma, és csak utólag adódik hozzá. Természetesen, miként azt már számtalanszor elmondtam, nem szükségszerű, hogy fessek – ha megtanultam volna a módját, komponálhatnék zenét vagy forgathatnék filmeket is.”
(„Rábukkanni a szívben és a szemhéjak alatt” – beszélgetés Henryk Brzozowskival) 

Zsille Gábor fordítása .

Beksinskit csak életének vége felé kezdték el díjazni. Lengyelországban mára már egy múzeumot is elneveztek róla, és képei átlépték Európa határait, és még az amerikai Nevada államban is megtalálható a híres "Beksinski kereszt", amit a lengyel zseni emlékére emeltek.

Nincsenek megjegyzések: