The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. február 5., szerda

Blaze




Richard Bachman és Stephen King kapcsolata mindig is szoros volt. Nem csak azért, mert borzongatóan hasonló az írásképük, hanem, mert egy azon emberről beszélünk. A teljes magyarázat, hogy Bachman miért létezik egészen egyszerű: mindenkinek kell egy álnév, hogy elrejthesse korai zsengéinek tökéletlenségét, vagy csak azért, hogy elbújhasson a reflektor fény elől. A Blaze című kisregény akármilyen korai írása Kingnek, szinte tökéletes és a rivaldafényt is megérdemli. 

Clayton „Blaze” Blaisdell, okos, jóravaló és segítőkész fiatalember. Egyetlen személy árnyékolja csak be az életét, mégpedig apja, akinek szinte mindennapi heppje, hogy jól elverje a fiát, ha az alkohol már megtette a dolgát. Pont egy ilyen verés közben sérül meg Blaze, aki onnantól kezdve már cseppet sem hasonlít a régi önmagára. A fiú homlokán található horpadás mindent elárul, többek között azt is, hogy a csökkent értelmi képességű Blaze a "baleset" után képtelen az önálló életre. A mentálisan sérült fiatalembert ezek után könnyű befolyásolni, amit George egy pitiáner gengszter, ki is használ.

Hosszú évek telnek el így. A kisstílű rablások és autólopások után azonban Blaze önállósodni szeretne és úgy gondolja - egy csecsemő rablás biztos pénzforrásnak ígérkezhet. A súlyosan zavart férfi gondos tervezés után betör a Gerard házaspárhoz, és elrabolja a kisbabájukat. Váltságdíjat követel, amit 1 millió dollár összegben nevez meg, arra viszont Blaze sem számít, hogy magát is meglepi majd, amikor menekülés közben feléled benne az apai ösztön. A felismerés, hogy ő is képes lenne felnevelni egy gyereket mindenre hajlandóvá teszi, még ha az életét is kell áldoznia érte a gyermek nála marad.

A kiadás előtt King jócskán átdolgozta a kötetet, amit 1966 és 1973 között tevékenykedő alteregója Richard Bachman írt. A könyv Magyarországon az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2009-ben. Az író mértékével mérve, a könyv a maga 256 oldalával kevésbé terjedelmes, ugyan akkor legalább olyan szórakoztató, mint bármelyik eddig megjelent regénye. 



Nincsenek megjegyzések: