The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. január 28., kedd

Utópisztikus Várostrilógia



A holtak vonulása, A pokol pereme és A kígyók városa, Darren Shan a Vámpír Könyvek és a Démonvilág szerzőjének első felnőttek számára íródott trilógiája. Egy utópisztikus világkép és egy elsőrangú horror kiváló egyvelegét alkotta meg az író, már-már annyira sejtelmesen, hogy időnként komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy mi, miért történt.  
 A Kardinális irányította, misztikus város, tökéletes terepet nyújt a piti bűnszövetkezeteknek, és a város hatalmát képviselő halálosztag számára. A hatalmas „játszótéren” semmi nem történhet meg anélkül, hogy a Kardinális ne tudna róla. Capac Raimi, a vezérszál főszereplője, azzal az elhatározással érkezik a „Birodalomba”, hogy nagybátyja mellet kitanulja a gengszter szakmát. Minden a legnagyobb rendben zajlik addig a percig, amíg Capac és nagybátyja Theo kelepcébe nem sétál. Itt válik el a fiatal gengszter sorsa. Találkozik a Kardinálissal, aki munkát ajánl neki, persze mindent az alapoktól kezdve kell elsajátítania. Eközben a városban napról-napra leereszkedik egy hatalmas ködfelhő, aminek eredetét homály fedi. Emberek és emlékek tűnnek el, vak szerzetesek bolyonganak az utcákon és egyre nagyobb a zűrzavar Capac fejében, aki mind ezekből kénytelen levonni a következtetést, hogy bizony veszélyben van. Egy hidegvérű bérgyilkos, Paucar Wami is megjelenik a színen, akiről nem tudni mást, csak annyit, hogy soha nem végez fél munkát. Ahogy egyre nagyobb sötétségbe borul a város, Capac szép lassan rádöbben, hogy semmire sem emlékszik előző életéből. 
 A második „felvonás” különlegessége, hogy nem ott folytatja a történetet, ahol az első kötet véget ért. Visszautazunk az időben és Capac Raimi városba érkezése előttről szemlélhetjük meg a „birodalom” állapotát. Al Jeery a Kardinális testőrségének oszlopos tagja feladatot kap. Fel kell derítenie egy gyilkosságot, amit egy előkelő szállodában követtek el. A feladatot nem más adja neki, mint a város teljhatalmú ura, a Kardinális. A nyomozás során Al borzalmas felfedezést tesz, ami a végsőkig próbára teszi hűségét. A rejtélynek köze van a város inka ősapáihoz, a Kardinálishoz és a misztikus bérgyilkos Paucar Wamihoz is. Al időközben rájön, hogy talán több a hasonlóság Wami is közte, mint azt korábban feltételezhette volna.
 A harmadik kötet cselekményét nagyon nehéz lenne bemutatni spoilerek nélkül, ezért meg sem kísérlem felvázolni, hogy miről is szól A kígyók városa. Kár lenne elvenni az olvasók kedvét a felfedezés vágyától, ugyanis egy nagyszabású trilógia befejező részéről van szó. Elégedjünk meg az első és második kötet rövid útmutatójával, de ne felejtsük el, hogy sok minden van még, amiről nem esett szó. Végezetül, engedjük meg magunknak, hogy beszippantson a város légköre és olvassuk el a könyveket, másképp nem kapunk választ a fejezetek után felmerülő kérdéseinkre.

Nincsenek megjegyzések: