The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. január 28., kedd

Meghasadt tudat


Robert Bloch regénye a Psycho sokaknak ismerős. Nem csak Hitchcock varázsolta mozivászonra, mert az utóbbi időkben egyre több és sokféle színezést kapott a történet. Hollywoodban úgy gondolták megérett a lehetőség egy Psycho tematikájú, Hitchcock életrajzi film elkészítésének, melyet 2012-ben mutattak be Sir Anthony Hopkins főszereplésével. A forgatási körülményeket és magánéleti válságot feldolgozó filmalkotás mégsem a legjobb alkalom arra, hogy megismerjük a regényt. 
 A történet 1959-ben jelent meg. Norman Bates karaktere összeforrt tudathasadásos világával. A fiú, aki nem tud anyja személyiségétől megválni, szörnyű dolgokat művel. Nem emlékszik rá, miként történtek a „balesetek”, de a nyomai mindig ott maradnak és csendben emésztik, már amúgy is labilis tudatát. A cselekmény ott éri el a tetőfokát, amikor Marion Crane fárasztó „menekülése” után megszállni kényszerül a Bates Motelben. Norman a rá jellemző félénk, ámde szívélyes stílusával kiadja Marionnak az 1-es szobát. Aki látta a Psycho-t, az tudja, mi történik azon a bizonyos helyen. 
 Nem sokkal a történtek után kutató munka veszi kezdetét. Először egy Arbogast nevű detektív ered a lány nyomába, később csatlakozik hozzá Marion testvére Lila, és barátja Sam, akik mindent megtesznek, hogy fény derüljön az igazságra. 
 Norman személyiség zavarának hátterében, gyermekkori traumák sokasága áll. Az Anya jelent számára mindent, ő határozza meg cselekedeteit. Ahhoz, hogy megértsük személyiségét, mélyre kell ásnunk. Ha ezt megtesszük, mindenre választ kapunk.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jó,nagyon tetszik :D