The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. július 1., kedd

A Castle-rejtély


Richard Castle a krimi rajongók számára az „író” nevét viselő Castle című televízió-sorozatból lehet ismerős. Modern hangvétellel, változatos fordulatokkal teli regényeit nem véletlenül fémjelzik bestsellernek, hiszen számos rekordot megdöntött már a tengerentúlon.

Richard Castle a krimi rajongók számára az „író” nevét viselő Castle című televízió-sorozatból lehet ismerős. Castle, akit Nathan Fillion kanadai színész kelt életre, egy fiktív karakter, aki a sorozatban krimiírói tapasztalatait felhasználva ad tanácsokat a New York-i rendőrségnek, gyilkossági ügyek felderítésében. Ihlethiány miatt kapcsolatait kihasználva szerez helyet magának a nyomozóirodában. Sorozatbeli társa Kate Beckett (Stana Katic) nyomozó, akiről készülő regényeinek főhősét, Nikki Heat-et mintázza. A könyvben természetesen a sorozat egyéb szereplői is kapnak egy-egy alteregót. Heat és Rook kapcsolata szinte azonos a Beckett és Castle közötti vonzalommal, valamint nem elhanyagolható az angol „rook” (bástya) és „castle” (kastély) közötti összefüggés sem.

Igaz, hogy Fillion nőcsábász mosolya köszön vissza ránk a könyv borítójának hátlapjáról, valamint dedikálásokon is a színész írja alá a megjelenő könyveket, mégsem ő veti papírra a gyakran véres sorokat. Az ABC stúdió ügyes PR-fogásként adatta ki a Castle széria Heat-könyveit, a valódi író személyét viszont homály fedi. Találgatások sora övezi a könyveket, azonban a kiadó elmondása alapján a valódi szerző már feltűnt a sorozatban. Ez a marketingstratégia úgy látszik bevált, hiszen a könyvsorozat világszerte több millió példányszámban elfogyott már.

Az első kötetben (Heat Wave – Hőhullám, 2008) megismerhetjük a professzionista és gyönyörű Nikki Heat nyomozónőt, akit egy iparmágnás, aszfalton talált maradványaival kapcsolatban rendelnek New York felforrósodott utcáira. A felső tízezer és az alvilág között ingázva felsőbb nyomásra mellé rendelik Jameson Rook sztárriportert, aki ezentúl mint egy szárnysegéd vesz részt a nyomozásokban.


A második könyv (Naked Heat - Meztelen hőség, 2010) sokkal fülledtebb témába kalauzolja az olvasót, történetesen a celebek és a reflektorfény világába. Az áldozat ezúttal a város legrettegettebb bulvárírója, így Heat és Rook nem egy gyanúsítottal találják szembe magukat. Az indíték azonban nem ennyire kézenfekvő, ráadásul a két társnak saját démonaikkal is meg kell küzdeniük.


Az író harmadik kötetében (Heat Rises – Hőségriadó, 2011) Nikki Heat nyomozónőt megfosztják jelvényétől, amikor egyik rendhagyó gyilkossági nyomozása során összeesküvés nyomaira bukkan. A New York-i rendőrség felsőbb körei mellett a titkosszolgálat és az alvilág legveszélyesebb bűnözői próbálják félreállítani. A szálak kibogozásában és elvesztett megbecsülésének visszaszerzésében stílusosan újfent a riporter, Jameson Rook az egyetlen segítsége.


Összességben elmondható, hogy a Heat-könyvek klasszikusnak mondhatóak, megfűszerezve egy kis titkosszolgálattal, csipetnyi fordulattal és egy maréknyi rejtéllyel. Erős pozitívum, hogy mindezek ellenére egyik sem kelti egy ponyvaregény hatását, ügyesen egyensúlyoz a fanyar humor és az akció világa között. Castle regényei a sorozattal párhuzamosan 2008 óta vannak jelen a krimi-piacon, számos novella és hat különálló Heat-könyvet is jegyezhet már a neve alatt. A hatodik „Hőség” regény 2014 őszén jelenik meg Raging Heat címmel, melyet az Egyesült Államokban már most a sikerlisták élére jósolnak.  Magyarországon a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg az első három kötet természetesen magyarul.

2 megjegyzés:

anett írta...

Nagyon tetszik a cikk, egy hibája van, hogy Castle meg Beckett nem az FBI-nál vannak, hanem az NYPD-nél. :D
(ui: most vettem meg a harmadik részt! :D És imádom!)

Unknown írta...

Köszönjük az észrevételt, kijavítottuk a hibát! :)