The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. március 26., szerda

Semmi sem az...




Dmitry Glukhovsky szárnyaló fantáziája nem csak a Metró sorozatban teljesedik ki. Nem olyan régen Magyarországon is újra előtérbe került az Orosz népellenes mesék, amit a szerző 2010-ben jegyzett (nálunk 2012-ben jelent meg az Európa kiadónál), de most négy évvel később is legalább olyan aktuális, mint a könyv megjelenése napján. Tekintve milyen állapotok uralkodnak más országokban, nem csodálkozom, hogy újra felbukkant ez a sokatmondó, fantasztikus, ugyanakkor realitását kellőképpen megőrző novelláskötet. 

Glukhovsky Metrójáról már hallhattunk. Az poszt-apokaliptikus sci-fi regények egy atomháború utáni világban játszódnak, amiben megelevenednek az eltorzult társadalmi értékrendek és a történelem legviharosabb korszakainak eseményei egyaránt. Már az említett Metró könyvekben is sokat olvashattunk az emberi erkölcstelenségről és a társadalmi rétegződésről, de akkor még nem került a kezünkbe az Orosz népellenes mesék. 


A mostani kötetben, végletekig eltúlzott abszurd történetek olvashatók, amik a mai orosz társadalmat ábrázolják. Több kritikus is nemtetszését fejezte ki és lehúzta a könyvet, mondván túlságosan kemény, már-már huligán irodalomnak számít. A negatív kritikák ellenére azonban, nagy népszerűségnek örvendtek Glukhovsky népellenes meséi. Az író még annyit fűzött hozzá, hogy ha ma írná meg a novellákat, sokkal dühösebb fogadtatásban lett volna részük. 

Legyen szó egy Moszkvában épülő üzleti negyedről, ami egy rendellenes vállalkozást álcáz, vagy egy címeres telefonról, aminek jóindulatát mindennapos adományokkal kell megnyerni, esetleg egy szuperszámítógépről, ami egymaga dönti el a választások kimenetelét, mind-mind valahol valóságos történetek. Természetesen érezhető az erős túlzás minden egyes „fejezetben”, ugyanakkor Glukhovsky így akarja felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy nem minden az, aminek látszik…

Nincsenek megjegyzések: