The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. március 2., vasárnap

A halhatatlanság esszenciája



Szepes Mária írónő munkásságát a mai napig misztikus köd borítja. Életének legmeghatározóbb műve a Vörös Oroszlán, amelynek színdarab változata 2011-óta változatlanul a Vígszínház repertoárját bővíti.

A Vörös oroszlán című könyv 1946-ben került a boltokba, majd egy-két hónap leforgása alatt az összes példányt bezúzták. Az akkori gondolkodásmód szerint meglehetősen felkavaró, romboló, lázító irodalomnak titulálták. A cenzúra mindent megtett, hogy visszaszerezze a meglévő példányokat, és azokat is megsemmisítse. Azonban mégis maradt egy pár darab meghúzva magát egy padláson, vagy egy poros pince rejtekében. Sokan szerettek volna hozzájutni, legfőképpen természetfeletti fejtegetéseinek köszönhetően. Valódi kuriózumnak számított, ha valaki hozzájutott. Az írónő azonban tudta, hogy ez csak átmeneti állapot. "Amikor azt hitték, megölték a könyvemet, akkor kezdett el élni." - vélekedett Szepes Mária.

A könyv misztériumának alapja az, hogy egy elixír létezéséről mesél, ami nem más, mint az örök élet itala, a Prima Materia. A történet az 1500-as években indul, és több mint három évszázados periódust ölel át. Egy öreg lélek történetét követhetjük reinkarnációin keresztül, amelyekre minden következő életben tisztán emlékszik. Ez a képesség a Prima Materia befolyása. Vagy inkább átka?

A történet egy különleges lehetőségnek találta a Vígszínház, így egy monodrámát alkotott belőle a rendező, Bodor Böbe. A főszerepet nem más mint a Jászai Mari-díjas színésznő, Venczel Vera kapta. A drámaíró-dramaturg pedig Lőrinczy Attila.

A regény és ez által a színdarab is kortalan és időt álló. A halhatatlanság fogalma örökké foglalkoztatja az emberiséget. A mű olvasói közül, sokan számoltak be arról, hogy első olvasásra egy izgalmas, kissé abszurd történet bontakozott ki előttük, másodszori nekifutásra viszont már beavatottnak érezték magukat. Vajon a darab első látásra megbabonáz minket?

Nincsenek megjegyzések: