The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. január 29., szerda

Interaktív Metró Univerzum I/II


Dmitry Glukhovsky regénye a Metró 2033, rendkívüli módon egy interaktív hullámnak is köszönheti sikerét. Ezt lovagolta meg Tullio Avoledo is, Az ég gyökerei című augusztus végén megjelent könyvének megírásakor, ami egyenes ági folytatása a Metró 2033-nak.
A Metró Univerzumot, 2002-ben kezdte el írni, Dmitry Glukhovsky. Az orosz újságíró, rádiós és televíziós műsorvezető három évig dolgozott a Metró 2033-on. A történetbe az író rajongói is beleszólhattak, ezzel interaktívvá alakítva az alkotófolyamatot. Az izgalmas tartalom mellett ennek az egyedi módszernek is köszönhetően vált híressé és meghatározó mérföldkővé a regény a sci-fi-fantasy műfajban.
„A Metró 2033 már a kezdetektől, illetve  webes megjelenéstől fogva interaktív volt: olvasóim a regény weboldalán folyamatosan végigkövethették a mű keletkezését, és hozzászólásaikkal segítettek alakítani, szabatosabbá és kevésbé kiszámíthatóvá tenni a történetet. „
A Metró Univerzumról
Glukhovsky történetében meghatározó szerepet kap a poszt apokaliptikus jövőkép. 2033-at írunk. A Végső Háború után Moszkva szellemvárossá vált. A sugárzás miatt csak mélyen, a földfelszín alatt lehet belélegezni a levegőt. De a metró alagútrendszere sem biztonságos többé. Az elhagyott járatokban kísértő holt lelkek bolyonganak, mutánsok vadásznak az emberekre és egy Feketéknek nevezett faj fenyegeti az emberiség maradékát. A túlélésért folytatott háborúban pedig kibontakoznak az ellentétes nézetek is. A metró állomásain felüti a fejét a kommunizmus és a fasizmus. A két hatalom egyetlen célja, hogy legyőzze a másikat és átvehesse az uralmat az alagútrendszerben.
Glukhovsky a Metró 2033-mal, a mai Oroszország társadalmát elemzi. Továbbá kritikusan vizsgálja a kommunizmust a volt Szovjetunióban, illetve a fasizmus felemelkedését a modern Oroszországban. Ennek tetőzéseként ráadásul bemutatja, hogy mi történne, ha atomtámadás sújtaná a Földet. A társadalmi ellentétek és az ökológiai pusztulás ismertető jegyeivé váltak a Metró Univerzumnak. Az író olyan témát dolgoz fel, ami aktuális a jelenkori világban, és abszolút kortalan.
„Azóta húsz regényt jelentettünk meg. Mindegyik 2033-ban játszódik, a Metró 2033 világában. A legtöbb Oroszországban: Szentpéterváron, Szibériában, az Urál vidékén, az ország északi és déli tájain játszódik.”
Új vágányok
 Jelenleg a Metró Univerzuma nagy hatást gyakorol, a sci-fi-fantasy műfajra. Ez annak is köszönhető, hogy egy olyan iparág nyúlt hozzá a könyvhöz, aminek jelenleg hatalmas befolyása van a mai generációra. Az informatika segítségével, a számítógépes játék piacra dobásával megnövekedtek a könyv eladások is. Még többen lettek kíváncsiak a történetre és az eddig csak orosz olvasóknak készült könyvek, futótűzként terjedtek el világszerte. Mivel mindig is interaktív alkotómunka jellemezte a Metrót, így csak idő kérdése volt, hogy más, nem orosz rajongók is megírják saját hazájuk történetét. Így történt, hogy Tullio Avoledo olasz író nekivágott Az ég gyökerei című könyv megírásának. Avoledo ezzel arra vállalkozott, hogy bemutassa mi is történt távol Oroszországtól, szülőföldjén, a mediterrán félszigeten.
Avoledo, olyan témát választott könyvéhez, ami már önmagában is vitákat szülne. A katolikus egyház szerepe a háború utáni időszakban, megdőlni látszik. Az orvostudomány és a vallás szembeállítása, ellentétes nézetek szül. Megérdemli-e az ember vagy bármilyen élőlény a halált? Vajon Isten dolga ítélkezni? Megtudhatjuk, ha fejest ugrunk az Atomkorszakba.
„Büszke vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű, briliáns és innovatív író is, mint Tullio Avoledo, úgy döntött, csatlakozik hozzánk, hogy elmondja mi történt Itáliában a Végső Háború után.”


Nincsenek megjegyzések: