The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. április 3., csütörtök

Nyáron történt...




Joyce Maynard regénye a Nyárutó, tavaly jelent meg nálunk, az Alexandra Kiadó gondozásában. Az írónő könyve 2009-ben indította el hódító hadjáratát Amerikában, amiből rövid időn belül (mindössze alig négy év elteltével) filmadaptációt is készítettek. A direktori székben Jason Reitman foglalhatott helyet, míg a regény három főszereplőjét Kate Winslet (Adele), Josh Brolin (Frank), valamint Tobey Maguire és Gattlin Griffith (id./ifj. Henry Wheeler) alakíthatta.


Nem lehet könnyű az élet egy olyan srácnak, mint Henry Wheeler. Apja elhagyta őket, az anyja Adele depresszióval küszködik és meglehetőssen tart az emberektől, és maga Henry sem mondható tehetségesnek. Teljesen hidegen hagyja a baseball és egyéb tevékenységek, amiket a szabadban lehetne végezni. Ő inkább a tévé előtt ül, tesped, jobb esetben olvas. Így telik el a nyári szünet Wheeleréknél, mígnem a vakáció utolsó napjaiban felbukkan egy rejtélyes férfi, aki gyökeresen megváltoztatja a család életét. Franket nagyerőkkel keresi a rendőrség, amikor találkozik Henryvel és anyjával. Rövid szóváltásuk után Adele úgy dönt, segít a férfinak és menedéket ad neki saját otthonukban. Később a nő és a szökött rab között kialakul a vonzalom és egymásba szeretnek, a fiú pedig példaképre és egyben pótapára talál a hozzájuk „költözött” Frankben. A furcsa „idilli” napok azonban nem tartanak sokáig. A felnőttek azt tervezik, hogy Kanadába szöknek, aminek Henry kevésbé örül, sőt tart a „költözéstől” hiszen már máshogy tekint a világra és nem akar elmenni. A legfontosabb kérdés pedig az, hogy létezik-e Happy End ebben a csavaros történetben?

A regényt Henry narrációjában olvashatjuk végig. Érdekes, hogy az időközben felnőtt, a korai harmincas éveinek elején járó Henry úgy meséli el nekünk a történéseket, ahogy ő azt kamaszkorában még gyerekszemmel tapasztalta. Ezáltal egy kettős képet kaphatunk a főszereplőről; egyrészt a felnőtt fiatalember személyiségét ismerhetjük meg, másrészt viszont egy kiskamasz beszámolóját „hallhatjuk” egy izgalmakkal teli nyárvégi „kalandról”. A könyv teljes terjedelmében egy személyiségfejlődésbe enged betekinteni. A kötet műfaját tekintve egy erős lélektani dráma egyenesen az élvonalból.         


Nincsenek megjegyzések: