The Elders Scroll Skyrim - Help Select Google+

2014. március 4., kedd

Erdély a belváros szívében



Multikulturalizmus, internacionalizmus, globalizmus. Ez az úgynevezett „mainstream”, a fő vonulat, a meghatározó csapásvonal. Viszont ezzel egy időben a mellékvágányok is sokasodnak mintegy ellenpontozva a kulturális összemosódást. Az egyedi, a nem uniformizált, a hagyományos ismét keresett, sőt egyre inkább. 

Erdély. Vagy, ahogy a külföldiek ismerik; Transylvania a mi unikumunk. S hogy miért éppen Draculát ismeri mindenki? Mert erdélyi, mert tipikusan magyar, és mert a külföldiek számára Erdély Dracula nevével fémjelzett. Dracula nem más, mint egy hívószó. Ám ne a véres, elrettentő mesékre gondoljunk mi sem, hanem az erdélyi hagyományokra. 

Felejtsük el a Draculáról szóló mendemondákat és mítoszokat. Koncentráljunk csupán a hagyományokra. Arra, amit ismer a nagyvilág belőlünk, és amit szeretnénk, hogy megismerjen. A Dracula név segítségével jobban megragadható egy külföldi számára mindaz, ami a „magyarság” kifejezés mögött rejtőzik. A házi jellegű ételek, a finom és különleges Erdélyből hozott pálinkák és nem utolsó sorban a házigazdák vendégszeretete.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy a magyar étel nem csupán paprika és gulyás, annál jóval több és gazdagabb. A Dracula tulajdonosának és vezetőjének, Kőrössy Balázsnak a gasztroművészete is túlmutat az agyonreklámozott hungarikumokon. Erdélyi származású, képzett szakács. Na, nem itthon képzett, hanem hivatalosan Marosvásárhelyen és nem hivatalosan, Nagyszalontán, a szülővárosában.

Balázst ismerem már egy ideje. Sokat mesélt nekem. Nyílt tekintetű és a szíve hatalmas, ahogy a szakácstudománya is. Az ételhez fűződő viszonya öröklődött a családjukban. Ebben a közegben nőtt fel. Kisebb főzőversenyeken már egész fiatalon is sikeresen indult és nyaranként gasztronómiai táborokba járt a Fekete-tenger vidékére, ahol neves séfektől tanulhatott. Hajtotta a gyakorlat tudásvágya. 

A szakácsmesterség magától értetődően a vérében lüktetett, de még így is úgy érezte; van mit tanulni a mesterségből. Fáradhatatlanul utazott a világban, hogy megismerjen minden apró fogást és trükköt, amitől az étel igazán felejthetetlenné válik. Megjárta Spanyolországot, Mallorcát. Megfordult Kanadában, Torontóban. Észak-Afrikába közel húsz alkalommal látogatott el, ahol felkapott hotelek séfjeivel cserélt szakmai tapasztalatot. Kapott állásajánlatot is, de a szíve ismerős tájra húzta. 

Visszatért a Fekete-tengerhez, ahol két saját éttermet vezetett. Ebből az egyik igazi hangulatos különlegességnek számított; Mamaián, a konstancai lagúnánál egy használaton kívüli halászhajó. Ez szezonálisan működött, de akkor viszont éjjel-nappal. Télen, szezonon kívül pedig Balázs tovább járta a világot, hogy új ismereteket szerezzen. Elsajátította sok nemzet konyháját, a tengeri herkentyűkre külön figyelmet fordítva. A Bárka étterem pályafutásának végül stílusosan a tenger vetett véget; áradás vitte el a hajót.
Balázs 2003-ban érkezett meg Budára, a Horváth Kertbe. Itt dolgozott egy ideig, majd komolyabb feladatot is elvállalt; három éttermet üzemeltetett egyszerre. Ez viszont még mindig nem az volt, amire igazán vágyott.
Ezek után érkezett meg Balázs a Draculába, pontosabban akkor még The Dog’s Bollix pub & grill nevű ír étterembe. A frissen megnyitott, alig egy hete üzemelő étteremben, fél év elteltével már társtulajdonos, majd hamarosan egyedüli cégtulajdonos vált a szakácsból. Ezzel együtt a hely elnevezése is megváltozott; megszületett a Dracula Restaurant & Pub

Itt felismerik a vendéget, ha másodszor tér be és igyekeznek az ízlését kiismerni, valamint minél jobban kiszolgálni. A menü folyamatosan változó, ami a séf kedvétől, a szezontól, no meg az aktuális ünnepkörtől függ. Nincs két egyforma nap és ez egyedivé teszi a helyet. A heti menü megfizethető, minőségi és jókora adag. Ha úgy kívánjuk, esténként nézhetünk a kivetítőn filmet, mint egy valódi underground filmklubban, de szervezhetünk bulikat is karaokéval, ugyanakkor csendes, beszélgetős összeülést is tarthatunk a különteremben. Ezért ha akarjuk, a Dracula komoly, öltönyös hely üzleti megbeszélésekhez, de zártkörű bulik helyszínévé is átalakulhat.

Az étterem az ismerősség közegét adja. Azt a jól eső érzést, hogy tényleg fontos a véleményem, fontos vagyok én mint vendég és fontosak ők is; a séf és a kollégái, mert nélkülük nem ilyen lenne ez a hely.

Képek:




Elérhetőség:
1054. Budapest, Széchenyi utca 14.

Nincsenek megjegyzések: